Povinné zmluvné poistenie

Rodinka sediaca v kufriDajte si ruku na srdce. Keď ste si kupovali vaše vozidlo, vedeli ste, že je nutné si naňho zaobstarať povinné zmluvné poistenie (PZP)? Táto otázka je trošku zavádzajúca, pretože staršia generácia túto povinnosť nezažila. Vtedy toto zabezpečenie fungovalo na báze dobrovoľnosti. Dnes sa však situácia zmenila a štát nariaďuje každému majiteľovi vozidla, aby si ho týmto spôsobom zabezpečil. Nejde o žiadne nezmyselné nariadenie, ale skutočne o službu, ktorá môže pomôcť vo chvíľach, keby ste spôsobili dopravnú nehodu alebo menšiu škodovú udalosť. V článku sa dozviete, na aké prostriedky sa vzťahuje, ale aj to, že môžete získať to najvýhodnejšie povinné zmluvné poistenie na stránke Insuro pre všetky druhy motorových vozidiel na trhu.

Prečo je povinné zmluvné poistenie podmienené zákonom?

Povinné zmluvné poistenie vozidiel za vás preberá zodpovednosť za škody, ktoré by ste spôsobili niekomu alebo niečomu vašim motorovým vozidlom. Je štátom nariadené z jedného veľkého dôvodu. Aby sa nikto svojim chybám nevyhýbal. Ak niekomu niečo poškodíte, nie je nutné utekať len preto, že si myslíte, že za to budete musieť veľa zaplatiť. Vďaka tomuto nariadeniu to za vás urobí poisťovňa. Predpokladov na plné odškodnenie je niekoľko. V prvom rade udalosť nesmela byť spáchaná úmyselne a ak si na odškodnenie nárokujú všetci poškodení, všetci musia mať poistenie vozidiel uzatvorené.

Aby sme veci uviedli na správnu mieru, zákonné poistenie vozidiel teda chráni vašu peňaženku a škody spôsobené iným vozidlám prípadne posádke v nich. Nezahŕňa škody, ktoré spôsobíte sebe alebo svojmu dopravnému prostriedku. Na to je k dispozícii iný produkt, a síce havarijné zabezpečenie.

Rozšírené poistné krytie pri PZP

Základné poistné krytie PZP sme si teda už v predchádzajúcom odseku predstavili. Také poskytuje väčšina poisťovní, ktoré nájde porovnávač poistenia. Napr.:

  • Allianz,
  • Groupama,
  • Axa,
  • Union,
  • UNIQA,
  • ČSOB,
  • Wüstenrot atď.

Spoločnosti ako Generali, Kooperativa či Komunálna poisťovňa ale vo svojom základnom balíčku zahŕňajú viac udalostí. Tie sa už dotýkajú aj samotného poisťovaného vozidla prípadne jeho posádky. Dané udalosti sú klasicky súčasťou havarijného zabezpečenia a cenovo môžu vyjsť aj na niekoľkonásobok PZP kalkulačkou ceny. Aby sme boli konkrétnejší, posledné tri spoločnosti môžu vo svojom základe obsahovať aj také udalosti ako:

  • úraz vodiča,
  • posádky,
  • batožiny,
  • stret so zverou,
  • sklá dopravného prostriedku,
  • výtlk atď.

Základné poistné plnenie stanovuje zákon. Nejde však o žiadne nízke čiastky. Vaše škody totiž môžu vyplatiť až v miliónoch eur. Konkrétne škody na zdraví musí každé a jedno povinné zmluvné poistenie vedieť vyplatiť až do 5 miliónov eur a škody na majetku do 1 milióna eur. Sú spoločnosti, ktoré tieto „minimá“ rešpektujú, iné zas za príplatok ponúkajú o niekoľko miliónov vyššie poistné plnenie. Tu si je potrebné uvedomiť jednu vec. Bez neho by ste všetky škody museli hradiť z vlastného. A že sa môžu skutočne vyšplhať až na milióny eur, dokazuje nejeden prípad.

Čo všetko je potrebné poistiť cez PZP?

Ďalšia otázka, ktorá sa v kontexte povinného zmluvné poistenia vozidiel nasúka je, akých prostriedkov sa vlastne týka. Aj to upravuje zákon, ktorý si môžete naštudovať. Ak na to čas nemáte, v rýchlosti vám povieme, na aké pravidlo sa pri tom sústrediť. Vec sa má tak, že poistiť je potrebné skoro všetky prostriedky, či motorové či nemotorové.

  • Auto,
  • dodávka,
  • kamión,
  • prípojné vozidlá,
  • motocykel,
  • pracovné a poľnohospodárske stroje,
  • vysokozdvižný vozík atď.

Čo všetky tieto prostriedky spája? To, že všetky potrebujú technický preukaz a že všetky z nich vedia spôsobiť škodu či už na zdraví alebo na majetku.

Takže, ak si idete kupovať prostriedok a uvažujete, či je naňho potrebné uzatvoriť povinné zmluvné poistenie, neriaďte sa tým, či ho budete používať často alebo zriedkavo, mimo ciest alebo na nich. Škodu totiž môžete spôsobiť hocikedy a to aj vtedy, keď na cestu vyjdete raz za „uhorský rok“. Ak teda máte historické vozidlo alebo prostriedok bez EČV, nezabudnite si ho zabezpečiť taktiež. Chceli by sme ešte zdôrazniť fakt, že si ho nemusíte uzatvárať na celý rok. Môžete tak urobiť na štvrťrok, polrok a niektorí poskytovatelia dokonca umožňujú len niekoľkodňové zabezpečenie.

Koľko stojí povinné zmluvné poistenie?

Skoro každý si dáva pozor na cenu. Ročné poistné sa od poisťovne k poisťovni líši. Rozdielnu cenu môžu spôsobiť rozdielne poistné krytia, ale nájdete aj také ponuky, ktoré sú na váš dopravný prostriedok totožné, ale cenovo veľmi rozdielne. Ceny sa môžu pohybovať od 40 eur až do 600 eur za rok. Závisí to ale aj od typu dopravného prostriedku. Ak patríte k tým, ktorí potrebujú ušetriť každý a jeden cent, poradíme vám. Odteraz už nemusíte chodiť po xyz pobočkách, ktoré vám možno aj tak nepovedia skutočnú najlepšiu cenu. To najlacnejšie a najvýhodnejšie zákonné poistenie vozidiel nájdete online vďaka porovnaniu.

Na to, aby ste sa presvedčili o tom, že tie isté ponuky sa môžu skutočne líšiť vo veľmi výraznej miere, by ste ho mali využiť. Okrem toho môžete ušetriť až hodiny času. Povinné zmluvné poistenie online je určite výhodnejšie už len v tom, že mnoho poskytovateľov ponúka 10%-né zľavy, ak si ho uzatvoríte práve týmto spôsobom. Z toho vyplýva, že to najlacnejšie, najlepšie a najvýhodnejšie vám vďaka porovnaniu určite neujde.

Vašou jedinou úlohou bude kliknúť si na výraz Insuro, ktorý sme vám v úvode vyznačili. Otvoríte si v ňom kalkulačku a vypíšete formulár. Ten požaduje len údaje o poisťovanom vozidle, prípadne niektoré neosobné informácie o jeho majiteľovi. Po vypísaní ho odošlete a do niekoľkých sekúnd už môžete na obrazovke pozorovať ponuky na vaše povinné zmluvné poistenie. Vidíte tie rozdiely? 300 eur nie je predsa málo. Ak vám porovnanie zobrazilo takú ponuku, po akej ste túžili, môžete o ňu jediným klikom požiadať.

Vysoké pokutovanie ak nemáte PZP

Keďže je zákonné poistenie vozidiel povinné, nečudujte sa, že nastanú problémy, ak jazdíte bez platnej zelenej karty k vašej PZP. Prvý problém môžu byť policajné hliadky, ktoré vám môžu udeliť pokutu až do 300 eur za neplatnú bielu kartu. Druhý, väčší problém môže byť Obvodný úrad, ktorý vás môže pokutovať aj 2 roky po takejto jazde, a to až vo výške 3 330 eur. Zahraničie si na kontrolu zelenej karty zgustne. Nielenže sú tam pokuty vyjadrené v tisícoch eur, ale niekde vám za je neplatnosť môže zabaviť celé vozidlo. Takže si rozmyslíte, či jazdu bez poistenia risknete alebo nie.

Snažili sme sa vám povinné zmluvné poistenie predstaviť čo najstručnejšie, no ak by vás zaujímalo viac, prečítajte si tento článok.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.